Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών φαρμακοποιών και λοιπών επαγγελματιών υγείας.

Συνεδριάζει την Παρασκευή μετά τις 11 π.μ. η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων (αυτών που αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης) και να τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Μαΐου. Η Επιτροπή θα εξετάσει την ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης των πρώτων γενόσημων φαρμάκων που βγαίνουν όταν το πρωτότυπο χάνει την πατέντα του.

Επίσης, έως την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά το νομοσχέδιο για την «αυστηροποίηση ποινών φαρμακοποιών και λοιπών επαγγελματιών Υγείας». Με το νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηρές ποινές για όλους τους παραβάτες.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντανακλούν την ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να τεθεί οριστικό τέλος σε παράνομες και δόλιες συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί και που αποτελούν εθνική κλοπή.

Απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα δεν χωρεί καμία επιείκεια, αλλά αντιθέτως η Πολιτεία οφείλει να σκληρύνει τη στάση της, να εντείνει τους σχετικούς ελέγχους και να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των επιβαλλόμενων ποινών και κυρώσεων, ώστε να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων βλαπτικών και παράνομων φαινομένων που κατά καιρούς έχουν βλάψει το κοινό καλό και έχουν μετατρέψει το ύψιστο αγαθό της υγείας σε προϊόν "παρεμπορίου" και πηγή παράνομου πλουτισμού».
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Την επιβολή χρηματικού προστίμου από 5.000 ως 100.000 ευρώ όταν οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων δεν αναγράφουν, όπως υποχρεούνται, στα τιμολόγια (κατά τη διάθεση των σκευασμάτων) και τον εννεαψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμα από τον ΕΟΦ (barcode).
- Σε περίπτωση μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φαρμακευτικό σκεύασμα, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο από 30.000 ως 1 εκατ. ευρώ.
- Αν οι κάτοχοι αδείας χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων που εξάγουν στη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους από 100.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ. Ανάλογο πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους εξάγουν ή συλλέγουν φάρμακα προς εξαγωγήν κατά την περίοδο που ισχύει απαγόρευση της δραστηριότητας αυτής λόγω ελλείψεων φαρμάκων.

Στο νομοσχέδιο γίνεται μνεία και στη διακίνηση φαρμακευτικών ειδών μέσω Διαδικτύου, η οποία «εμπεριέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία, όπως για παράδειγμα πλαστότητα φαρμάκων, αδιευκρίνιστες πηγές τροφοδοσίας κτλ.».
Οπως σημειώνεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί που λειτουργούν φαρμακεία απαγορεύεται αυστηρώς να διαθέτουν διά του Διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη, των οποίων η διάθεση έχει ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο στα λειτουργούντα φαρμακεία».
Νίνα Κομνηνού, ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: