Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Απίστευτο: Μπλόκαρε και πάλι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων! 

Το πολυδιαφημισμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που υποτίθεται ότι αναβαθμίστηκε πρόσφατα με τις σχετικές πανηγυρικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, κατέρρευσε για άλλη μια φορά.
 
Έκπληκτοι έμειναν και πάλι χιλιάδες φαρμακοποιοί σήμερα όταν διαπίστωσαν ότι το περιβόητο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δε λειτουργούσε. Μετά από σχετική επικοινωνία με την εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται το σύστημα, της ΗΔΙΚΑ, οι φαρμακοποιοί έλαβαν την οδηγία απλά να μην εκτελούν τις συνταγές.
Έτσι εδώ και λίγες ώρες εκτελούν χειρόγραφα τις συνταγές φαρμάκων. Φαίνεται πάντως πως η ΗΔΙΚΑ αναζητά ένα σοβαρότερο πρόβλημα σε σχέση με αυτά που έχουν παρουσιάσθεί δεκάδες φορές στο παρελθόν. Εξάλλου το σύστημα μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Και αυτό διότι κάθε λίγο και λιγάκι μπλοκάρει δημιουργώντας δυσκολίες τόσο σε γιατρούς και φαρμακοποιούς όσο και ασθενείς.
Είναι ενδεικτικό πως όταν «πέφτει» το σύστημα οι ασθενείς δεν μπορούν να πάρουν συνταγές φαρμάκων από τους γιατρούς με συνέπεια να αναγκάζονται να τους ξαναεπισκέπτονται. Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται σε μικρά χωριά και επαρχιακές πόλεις όπου εκατοντάδες ασθενείς κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να προσεγγίσουν υγειονομική μονάδα ή ιατρείο. Όταν το σύστημα όμως δε λειτουργεί είτε υποχρεώνονται να περιμένουν είτε να αποχωρούν άπραγοι.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: