Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΙΣ Πειραιά: Ενημέρωση σχετικά με την αυθαίρετη ερμηνεία του ΕΟΠΥΥ για τον χρονικό περιορισμό στον ορισμό των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών.

Πειραιάς, 17/5/20123
Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η
Βασικό μέλημα του Ιατρικού Κόσμου είναι η όσο το δυνατόν άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η υπεύθυνη δήλωση την οποία ζητούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία-ΕΟΠΥΥ να καταθέσουν οι ιατροί, προκει-μένου να πληρωθούν, σαφέστατα αποτελεί ¨εκβιαστικό¨ δίλλημα «ή υπογράφεις ή δεν σε πληρώνω» και μάλιστα με το υψηλότερο από όλους τους παρόχους υγείας ποσοστό «κουρέματος» (έως 4000 ευρώ 10% - 4001 και άνω 15% αντίστοιχα).
Η ηλεκτρονική υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης και η ανεπιφύλακτη αποδοχή από τους ιατρούς του «κουρέματος» χωρίς τη δυνατότητα συμπληρωματικής αναγραφής ή οποιασδήποτε άλλης παρεμβολής, καθιστά το μέτρο ακόμη ¨εκβιαστικότερο¨.
Η θέση του ΙΣΠ ήταν ότι η χρήση δικαστικών μέτρων το προηγούμενο διάστημα πιθανώς να μην ήταν θετική, διότι ούτε διαγραφή των χρεών υφίσταται εκ μέρους του Δημοσίου και το ποσοστό της αποζημίωσης του δικηγόρου θα μείωνε ακόμα περισσότερο τα διεκδικούμενα-οφειλόμενα ποσά, γι΄ αυτό και δεν παροτρύναμε τους ιατρούς να προσφύγουν δικαστικά.
Βεβαίως ο ΙΣΠ στην προσπάθειά του να προστατεύσει τις διεκδικούμενες οφειλές, είχε ζητήσει από τα μέλη του και είχαν κατατεθεί εξώδικες διαμαρτυρίες, προκειμένου να κατοχυρώσουμε την ύπαρξη των χρημάτων, κάτι το οποίο όλοι γνωρίζετε.
Βασική θέση του ΙΣΠ, αλλά και των άλλων Ιατρικών Συλλόγων, είναι ότι δεν αποδεχόμαστε το «κούρεμα». Ο κάθε ιατρός βεβαίως είναι ελεύθερος να πράξει ότι θέλει, προκειμένου να προστατεύσει τα χρήματα που του οφείλουν.
Ο ΙΣΠ θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω νομική διεκδίκηση του συνόλου των οφειλομένων δαπανών στα πλαίσια της προστασίας των συμφερόντων των μελών του.
Σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ξεκαθαρίζουμε ότι το Ιατρικό Σώμα τις απαιτεί άμεσα όλες και όχι τμηματικά και σε ακαθόριστο χρόνο. Άλλωστε αυτό αφορούσε και το περιεχόμενο της Ανοιχτής Επιστολής που αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό στις 14-5-2013.
Τις οποιεσδήποτε ερμηνείες που δίδονται από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (οι οποίοι όμως πληρώνονται το μισθό τους) ή από τους κατά τόπους Κλάδους Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι όφειλαν να έχουν κάνει τους ελέγχους τόσα χρόνια (απορρέει εκ των υποχρεώσεων-καθηκόντων τους, που ομοίως και αυτοί πληρώνονται το μισθό τους), καθώς επίσης και των Διοικήσεών τους, δεν πρόκειται να τις αποδεχθούμε και θεωρούμε υποχρέωση των Ελεγκτικών Μηχανισμών της χώρας και της Δικαιοσύνης να παρέμβουν.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                             ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια: