Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ερ. Ντυνάν: Ναυάγιο βλέπουν στις διαπραγματεύσεις οι εργαζόμενοι.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένει η διοίκηση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την πώλησή του τελικά στο Metropolitan, αν και οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι και αυτή η προσπάθεια θα ναυαγήσει τελικά.
Αναφερόμενοι σε ‘ναυάγιο’ του Ερρίκος Ντυνάν, οι εργαζόμενοι σήμερα εξέδωσαν νέα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι τους οφείλονται μισθοί 11,5 μηνών και κάνουν λόγο για οικονομικό στραγγαλισμό των οικογενειών τους, με τη μη πληρωμή του δώρου Πάσχα και ενός μισθού τουλάχιστον.
Σήμερα πάνω από 250 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα εκπρόσωποί τους να επισημαίνουν ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους γιατί από την 1η Μαρτίου δεν έχουν πληρωθεί κάν τα ελάχιστα ποσά που πληρώνονταν έναντι, κάθε φορά που έφθαναν στο νοσοκομείο κάποιες πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς συνδικαλιστών, τα οφειλόμενα στους εργαζομένους εκτιμώνται περίπου στα 44 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών, των ασφαλιστικών εισφορών και των δεδουλευμένων.
Αντ΄ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν οι ίδιοι, η πρόταση του Metropolitan προβλέπει κατ΄ αρχήν καταβολή 35 εκ. ευρώ και άλλων 100 εκ. ευρώ σε διάστημα 40 ετών με την προϋπόθεση ότι το ‘Ερρίκος Ντυνάν’ δεν θα κλείσει για τα επόμενα 10 χρόνια.
Επίσης, στην πρόταση εξαγοράς, περιλαμβάνονται δύο προϋποθέσεις, η εκκαθάριση των οφειλομένων από το κράτος και η μείωση του μισθολογίου του νοσοκομείου, με τη μείωση του προσωπικού κατά 200 άτομα.
Με δεδομένα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι ούτε αυτή η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει, καταγγέλλοντας με την ανακοίνωσή τους, ότι η Διοίκηση και η Διαχειριστική Ομάδα ‘συνεχίζουν να αδιαφορούν για τις ανάγκες των εξαθλιωμένων εργαζομένων (1.050 για 10 μήνες απλήρωτοι) παίζουν ισάξια οικονομικά, πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια’.
Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους απαιτούν ‘ουσιαστική παρέμβαση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, καθώς είναι προφανείς και αναντίρρητες οι ευθύνες των κυβερνητικών αξιωματούχων και εντολοδόχων για το χρηματοοικονομικό αδιέξοδο του νοσοκομείου’.
Θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
  • Πού είναι η εισαγγελική παρέμβαση, για απόδοση ευθυνών, όποιων έφεραν το Ντυνάν στη σημερινή κατάσταση, όπως διαχέεται εντέχνως στα ΜΜΕ;
  • Γιατί άραγε προχώρησε η Κυβέρνηση σε ρυθμίσεις με σημαία τους εργαζόμενους, ενώ παραμένουμε εργαζόμενοι-άνεργοι, 10 μήνες απλήρωτοι με αβέβαιο μέλλον;
  • Γιατί η κυβέρνηση θα κάνει ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των καρχαριών της ιδιωτικής υγείας-υποψήφιους επενδυτές και όχι για το νοσοκομείο;
  • Γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενώ έχουν όλα τα πολιτικά, νομοθετικά, οικονομικά εργαλεία, για την έγκαιρη επίλυση του ζητήματος χρηματορροών προς το νοσοκομείο ;
Και ζητούν:
  • Να σταματήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την ομαλοποίηση της μισθοδοσίας μας από το κράτος, εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
  • Καταβολή των οφειλών των ταμείων στο Νοσοκομείο από προηγούμενα έτη καθώς και από τη συνεργασία Ερρίκος Ντυνάν και Κοργιαλένειου - Μπενάκειου (ΣΔΙΤ) .
  • Να περάσει το νοσοκομείο σε άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση, διορίζοντας νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το Σωματείο των εργαζομένων προγραμματίζει κινητοποιήσεις με τη στήριξη και των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων ΟΣΝΙΕ, ΕΚΑ και ΓΣΕΕ.
A.ΠΑΠ, iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: