Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ανησυχία για πιθανή μετάδοση του νέου κοροναϊού μεταξύ ανθρώπων. Νέο κρούσμα στην Γαλλία.

Γενεύη
Ο νέος κοροναϊός NCoV, ο οποίος έχει σκοτώσει 18 άτομα στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη από την εμφάνισή του πέρυσι, δεν αποκλείεται να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων που έρχονται σε στενή επαφή, προειδοποίησε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Λίγο νωρίτερα η Γαλλία είχε ανακοινώσει το δεύτερο κρούσμα του ιού, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον θανατηφόρο ιό του SARS.
Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής «όλο και περισσότερο συνηγορούν στην υπόθεση ότι, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει στενή επαφή, ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο» ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Ο ιός NCoV μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πνευμονία και σπανιότερα νεφρική ανεπάρκεια. Είναι συγγενικός με τον ιό του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που εμφανίστηκε στην Ασία το 2003. Είναι επίσης συγγενικός με τους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.
Το δεύτερο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία αφορά έναν 50χρονο που μοιράστηκε το ίδιο δωμάτιο νοσοκομείου με έναν 65χρονο που εμφάνισε συμπτώματα επιστρέφοντας από το Ντουμπάι.
Δύο ακόμα ασθενείς φέρονται να πέθαναν την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο οι θάνατοι δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ.
Από την εμφάνιση του NCoV το 2012 έχουν καταγραφεί 33 κρούσματα στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Οι 18 από τους ασθενείς πέθαναν.
Newsroom ΔΟΛ/in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: