Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Εικοσιτετράωρη απεργία στην Υγεία την Παρασκευή 7/6/2013.

Την κατάρρευση του ΕΣΥ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας διέβλεψαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του ΕΟΠΥΥ της χώρας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, με αφορμή την μεθαυριανή πανυγειονομική απεργία.
Όπως επισήμαναν, προσωπικό και ασθενείς βρίσκονται σε όρια της αξιοπρέπειάς και της αντοχή τους στο πλαίσιο του συστήματος δημόσιας υγείας, αλλά κι εκτός αυτού δεδομένου ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. άνθρωποι ως άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις δομές της υγείας.
«Το ΕΣΥ χρειάζεται επιπλέον 6.500 γιατρούς προκειμένου να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς και με επάρκεια στις διαμορφούμενες ανάγκες», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας και υπενθύμισε ότι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι κρίσεις για 953 μονίμους γιατρούς του ΕΣΥ, δεν προχωρεί η δημοσίευση των σχετικών ΦΕΚ. Ο κ. Βαρνάβας πρότεινε τη συγκρότηση ενός Μετώπου Υγείας για την υπεράσπιση και την ενίσχυση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως είπε, ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Το ΕΣΥ έχει εξαντλήσει τα όριά του, ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, επικαλούμενος τα στοιχεία για τις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων. «Με 35.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 33.000 είναι ήδη ανεπτυγμένες, έχει απομείνει το ΕΣΥ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το σύστημα διαθέτει πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά μόνο η αυτοθυσία των εργαζομένων κρατά ακόμη όρθιο το ΕΣΥ».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), κκ Μιχάλη Βλασταράκο και Χαράλαμπο Μπονάνο, οι ελλείψεις γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τις 2.000 και καθιστούν δραματικές τις συνθήκες περίθαλψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Οι τρεις οργανώσεις, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, έχουν κηρύξει για την Παρασκευή 7 Ιουνίου πανελλαδική 24ωρη απεργία, με την υποστήριξη του ΠΙΣ, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων και του νοσοκομείου Ικαρίας που διαμαρτύρονται για τη συρρίκνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Παναγιώτα Καρλατήρα, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: