Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΙΚ: «Κούρεμα»  επί των Οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές της τάξης 30%-50% !!!

                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ανακοίνωση αυτή οι Ενώσεις μας διαμαρτύρονται έντονα για τον αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο με τον οποίον ο Υπουργός Υγείας εισηγήθηκε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Κούρεμα» επί των Οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές που χρονολογούνται από τα έτη 2005-2011  (ΦΕΚ 188/04.02.2013).
Η απόφαση κατανέμει ανισομερώς στους διαφόρους κλάδους παρόχων αλλά και ανισομερώς μεταξύ των παρόχων του κλάδου μας τα πραγματικά ποσοστά της έκπτωσης. Παρότι επιχειρείται να επικοινωνηθεί ότι τα ποσοστά για τις ιδιωτικές κλινικές είναι 8% και για τους άλλους παρόχους μέχρι 15%, αποκρύπτεται ότι με την προσθήκη του άρθρου 6§γ της εν λόγω ΚΥΑ που είναι ακατανόητη και αδιαφανής το πραγματικό ποσοστό «κουρέματος» προς τις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώνεται σε ποσοστό 30%-50% ανάλογα με την κλινική (για παράδειγμα μπορεί δύο γειτονικές κλινικές η μία να υφίσταται κούρεμα 30% και η άλλη 50%). Πρόκειται για εμπαιγμό και καταδίκη των κλάδων μας, τη στιγμή που τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για μια ορθολογική και δίκαιη έκπτωση που θα εξασφαλίσει βιώσιμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.
Οι Ενώσεις μας έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει πρόθυμες να δεχτούν ένα ορθολογικό ποσοστό «κουρέματος» με βάση τις δυνατότητες του Κράτους στην τρέχουσα συγκυρία και να επωμιστούν ένα βάρος της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα καταμεριστεί διαφανώς και ισομερώς σε όλους τους παρόχους.
Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια πέραν πάσης λογικής αυθαιρεσία που θα οδηγήσει πολλές μεγάλες και μικρές μονάδες να κλείσουν, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, με περισσότερο πληττόμενες τις εκτός Αθηνών Κλινικές. Θα αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές, προκειμένου με συνέπεια να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους πολίτες.
Δηλώνουμε αιφνιδιασμένοι από την αδιαλλαξία του Υπουργού Υγείας, την προχειρότητα και την αδιαφάνεια με την οποία προέκυψε μια στην ουσία ανεφάρμοστη και γεμάτη ασάφειες απόφαση. Ουδείς αρμόδιος και εισηγητής της ως άνω ΚΥΑ είναι σε θέση να προσδιορίσει το όφελος αυτής για το Ελληνικό Δημόσιο.
Για τους λόγους αυτούς, με σημερινή μας επιστολή, έχουμε ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και καλούμε έκτακτες συνελεύσεις των Σωματείων μας εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας με αξιοποίηση των ένδικών μέσων και προσφυγή στα αρμόδια Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για δικαιοσύνη, διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση, με συνέπεια στις υποχρεώσεις μας και συναίσθηση των ευθυνών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: