Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Συνάδελφοι αντί κατήφεια.....Συσπείρωση & Εγρήγορση!

Μας χρησιμοποιούν ως κλάδο διάφορα συμφέροντα και εμείς κλεισμένοι στο καθημερινό μας άγχος, άλλες φορές γκρινιάζοντας, άλλες μεμψιμοιρώντας στο τέλος καταλήγουμε σε κοινές διαπιστώσεις όπου αντί να μας συσπειρώνουν, μας αποσυντονίζουν θεωρώντας εαυτούς αθώους και ενοχοποιούμε τους υπολοίπους. 
Η δύναμη που απορρέει από το λειτούργημα μας ποτέ δεν την χρησιμοποιήσαμε συλλογικά αλλά κατά μόνας. Εξυπηρετώντας συμφέροντα πολιτικά, οικονομικά ή και προσωπικά. Δεν ξέρω αν ικανοποιούμε με τον τρόπο αυτόν την ματαιοδοξία μας αλλά σίγουρα δεν βοηθάμε να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. 
Ο κόσμος, μας έχει απέναντι, διότι δεν μπορεί ποτέ να δει καλοπροαίρετα κάποιον που του λέει «γδύσου για να σε εξετάσω», ούτε κάποιον που βγαίνει με ένα προφίλ υπεράνω, ούτε που κάνει δακτυλική για να βεβαιώσει τις μέλαινες κενώσεις ή πιθανή υπερτροφία προστάτου. Ούτε βέβαια αυτούς που κατηγορεί για φακελάκια, πλασματικές εφημερίες ή και κάθε λογής οικονομική ατασθαλία. 
Με «ενοχλεί» η «ξαφνική» συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, το να γίνει η αφορμή να βγάλουμε από μέσα μας τη δογματική μας αλήθεια εξωραΐζοντας με μιας το στρουθοκαμηλισμό μας. 
Θυμίζει η αντιπαράθεση των συνδικαλιστικών παρατάξεων αλλά και των κομμάτων την άθλια αντιπαλότητα μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών, ενώ ο στρατός μας πολεμούσε. Πόλεμο έχει και σήμερα ο κλάδος μας, η χώρα μας. 
Νεοφιλελευθερισμός στην ιατρική και σε όλη την κοινωνία. Αυτοί που κατά κανόνα φοροδιέφευγαν αυτοί είναι που θα ισχυροποιηθούν κοινωνικο-οικονομικά και θα είναι η αυριανοί σωτήρες μας – εργοδότες μας. 
Η κοινωνία από εμάς περιμένει να ανοίξουμε δρόμους, να δούμε το μεθαύριο, να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια και τα πολιτικά αποστήματα. 
Αντ’ αυτού έχουμε επιδωθεί σε έναν αέναο διασπαστικό μέτωπο, βλέποντας εχθρούς παντού. Οι νέοι στους παλιούς, οι παλιοί στους νέους, οι ελευθεροεπαγγελματίες στους ΕΣΥτες και στο μέσο οι ΙΚΑτζήδες, ΕΟΠΥΥτες κ.ο.κ. Το ετερόκλητο πλήθος των ιατρών ας το μετατρεψουμε σε μια συμπαγή ομάδα μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα. 
Δείτε πόσες εταιρείες πλουτίζουν από την ιατρική, από όλους εμάς. Οι μεσάζοντες ή νταβατζίδες. Doctoranytime, nowdoctor, vres-giatro, yourdoctor. Εμείς πληρώνουμε συνδρομές με την ελπίδα πως θα αυξήσουμε το πελατολόγιο μας. Αυτοί αισχροκερδούν και εμείς προσδοκούμε. 
Το ρήγμα ολοένα και μεγαλώνει. 
Ας συνενοηθούμε μακριά από σκοπιμότητες, με αρκετή αυτοκριτική και ας ξεκινήσουμε την αυτοκάθαρση μας. Η σιωπή είναι συνενοχή και ο εφησυχασμός είναι καταστροφικός. 
Ως πότε θα αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια επιτήδειων που θα πλουτίζουν από τον ανθρώπινο πόνο κι εμείς θα είμαστε το φθηνό επιστημονικό προσωπικό που θα θεραπεύουμε τον εξαθλιωμένο συνάνθρωπό προς όφελος τρίτων; 
Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας επανεκκινήσουμε τον κλάδο μας, μαζί και όλη την κοινωνία. 
ΑΝ όχι για εμάς... για τους αυριανούς θεράποντες μας.
Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης 

Πηγή: drtsili.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: