Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Γενική Συνέλευση Π.Ι.Σ.: Ενημέρωση από την κ. Άννα Μαστοράκου, Προέδρου του Ι.Σ. Πατρών.


Κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ έγιναν μερικές σημαντικές διαπιστώσεις και πάρθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1. Η κατάσταση στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ είναι τραγική όσον αφορά την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση. Ενδεικτικά η σημερινή σύνταξη του μονοσυνταξιούχου είναι 1380 ευρώ. Η σύνταξη του νέου Ιατρού προβλέπεται να είναι 593 ευρώ! Για όσους έκαναν αίτηση διακοπής της σύνταξης του μονοσυνταξιούχου δεν προβλέπεται να επιστραφούν τα χρήματα διότι αυτό έχει μπλοκάρει με το Νόμο 1114, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα να καλύψουν όλες τις επιστροφές.
2. Υπερψηφίστηκε το ψήφισμα που κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: "Πανιατρικό αίτημα: Αλλαγή πολιτικής και πολιτικής ηγεσίας στην Υγεία τώρα".
3. Υπήρχε μεγάλη έκφραση ανησυχίας για την επερχόμενη δρομολογημένη από την τρόικα διαδικασία αποδόμησης των καταστημάτων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) διότι ο ΕΟΠΥΥ θα είναι πλέον αγοραστής υπηρεσιών υγείας.
4.Υπήρχε εκτεταμένη συζήτηση για την υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του ΠΙΣ από την ηγεσία του ΥΥΚΑ και από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
5. Εκτεταμένη αναφορά έγινε για τα λάθη που διαπιστώνονται στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων και στο σχέδιο των συγχωνεύσεων με μεγάλα ελλείμματα στην ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλισμένων.
6. Η τοποθέτηση μου είχε ως κυρίαρχα σημεία:
Α. Οτι υπάρχει συντεταγμένη απαξίωση του ρόλου του Ιατρού επιστημονικά και επαγγελματικά. Ο Ιατρός έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο απλού συνταγογράφου που παλεύει με τα κύματα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχει απωλέσει το ρόλο του στη διαγνωστική προσπέλαση και θεραπεία του ασθενούς και έχει απαξιωθεί επαγγελματικά με αντίτιμο 3-5 ευρώ στον ασθενή για τη συνταγογράφηση.
Β. Η απόφαση του ΠΙΣ που αφορά την μη ένταξη των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ δεν αφορά τα εργαστήρια, δίοτι ο ΠΙΣ δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα προβλήματα των εργαστηρίων και υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εκπροσώπευσης. Εγινε εκτεταμένη αναφορά στη δεινή θέση που έχει περιέλθει ο εργαστηριακός κόσμος από την πολύμηνη στάση πληρωμών των πρώην ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, από την ασφαλιστική τιμή, από τη διαβούλευση για την ποιότητα των εργαστηρίων, από το υπερβολικό κούρεμα 10-15% που επιβλήθηκε στους ιατρούς, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα εργαστήρια που έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος των αναλωσίμων και των πάγιων υποχρεώσεων. Επισημάνθηκε ότι οι αμοιβές των κλινικών ιατρών και των εργαστηριακών ιατρών αντιπροσωπεύουν το 1,8% και 4,3 % του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με το 68% της φαρμακευτικής δαπάνης.
Γ. Τροποποίηση του ΕΚΠΥ, παράταση ασφαλιστικής κάλυψης των ασφαλισμένων και κάλυψη ανασφάλιστων σε δομές Β´βάθμιας περίθαλψης.
Δ. Ι. Η μοναδική οδός συνδικαλιστικής πίεσης για θέματα που αφορούν τους ιδιώτες ιατρούς (πιστοποιημένοι, συμβεβλημένοι, ιατροί μονάδων ΕΟΠΥΥ) έγκειται στη συνδικαλιστική δράση των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ
ΙΙ. Υπάρχει συντεταγμένο σχέδιο αποδόμησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που αφορά την εξαθλίωση των εργαστηριακών ιατρών σε πρώτη φάση, των κλινικο εργαστηριακών, των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, των πιστοποιημένων (ως τελικοί αποδέκτες των διάφορων πολιτικών χωρίς δυνατότητα αντίδρασης) και των ιατρών των μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα δρομολογείται εκχώρηση της ΠΦΥ σε ντόπια ή ξένα μεγαλοεπισχειρηματικά συμφέροντα που θα βρουν φτηνό επιστημονικό δυναμικό.
( Υποσημείωση: Α. Δεν είναι τυχαίο ότι τη διαπραγμάτευση για το κόυρεμα των παλιών οφειλών τις έκανε ο...κος Σπανός. Β. Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κατάρ, συνοδεύτηκε από τον κ. Αποστολόπουλο και από τον κ. Σπανό. Γ. Στο ΕΣΠΑ εξαιρέθηκαν οι κωδικοί των ιατρών. )
Ε. Κατατέθηκε πρόταση για ενιαία συνδικαλιστική έκφραση όλων των φορέων ΠΦΥ (ιατροί μονάδων ΕΟΠΥΥ, κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί ΕΟΠΥΥ) υπό την σκέπη του ΠΙΣ, δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης, ως η μόνη ρεαλιστική πρόταση αντίδρασης απέναντι στο κρατικό μονοπώλιο/ "μονοψώνιο" του ΕΟΠΥΥ.
Προϋπόθεση για αυτό θα ήταν η υιοθέτηση του διεκδικητικού πλαισίου των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονη αλλαγή απόφασης της ΓΣ του ΠΙΣ και : Η όχι στον ΕΟΠΥΥ ή όλοι στον ΕΟΠΥΥ με υπογραφή συλλογικής σύμβασης κατά πράξη και περίπτωση επίσκεψης κλινικού ιατρού 20 ευρώ και κρατικού τιμολογίου για τους εργαστηριακούς ιατρούς.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιμείνουμε στη λογική της πολυδιάσπασης, θα καταλήξουμε ΟΛΟΙ σε ένα καθεστώς πολύ φτηνού "capitation" με εξευτελιστικούς όρους.
---------------------------------------------
7. ´Εγινε πρόταση από κάποιον συνάδελφο, η οποία ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ για αποπομπή όλων των κλινικών ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ που δεν θα υποβάλουν την παραίτηση τους εντός 2 μηνών από τον ΕΟΠΥΥ και παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Ιατρικών Συλλόγων. Η μη εκτέλεση της απόφασης επισύρει ποινή στους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων που δεν θα εφαρμόσουν το μέτρο. 
Μειοψήφισαν ψηφίζοντας κατά, οι εκπρόσωποι του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και άλλοι μεμονωμένοι συνάδελφοι - κατά προσέγγιση 15-18 τον αριθμό, στο σύνολο περίπου 80. 
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ... ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
Μαστοράκου Άννα 

Πηγή: MEDISPIN

Δεν υπάρχουν σχόλια: