Παρασκευή 3 Μαΐου 2013


Μειώνονται οι τιμές σε αρκετά φάρμακα, αυξάνονται κυρίως ΦΥΚ που δεν διακινούνται από ιδιωτικά φαρμακεία! Ισχύς νέου Δελτίου τιμών από 15/5.

Την Τετάρτη - όπως γνωρίζουμε - αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το διορθωτικό δελτίο τιμών, το οποίο θα έχει ισχύ τελικώς από 15 Μαΐου. Η ισχύς του θα είναι ταυτόχρονη για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου: φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκη και φαρμακείο, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετες απώλειες λόγω υπάρχοντος στοκ και των μειώσεων που αυτό επιφέρει.

Παρατηρώντας τις μεταβολές στο δελτίο τιμών, διαπιστώνει κανείς μεγάλες μειώσεις εκ νέου σε αρκετά σκευάσματα, κυρίως λόγω της απώλειας πατέντας σε αρκετές δραστικές ουσίες (ριβαστιγμίνη - exelon, ιρβεσαρτάνη/υδροχλωροθειαζίδη - coaprovel) κλπ. Επίσης στο νέο δελτίο τιμών έχουμε για πρώτη φορά τιμολόγηση 450 νέων γενόσημων φαρμάκων, όχι όμως και πολλών πρωτότυπων καινοτόμων φαρμάκων τα οποία θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο μέχρι να εμφανιστούν στην ελληνική αγορά.
Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι τσουχτερές αυξήσεις τιμών παρατηρούνται σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία πλέον δεν διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία ή παρουσιάζουν μηδενικό κέρδος έως και ζημία (σταθερό κέρδος φαρμακείου 30€ και υποχρέωση rebate 5%).
Τέτοια σκευάσματα είναι τα: , votrient (νέα τιμή 2594€ από 2456€), enbrel (νέα τιμή 451€ από 424€), glivec (2115€ από 1967€), exjade (653€ από 607€), humira, lucentis, tracleer (2095€ από 2007€), zavesca (νέα τιμή 6250€ από 5966€) αλλά και αρκετά άλλα.
Τα δυο τελευταία σκευάσματα μάλιστα είναι συγκεκριμένης εταιρείας η οποία στο παρελθόν είχε εγείρει ζήτημα αποχώρησης από τη χώρα, όπως σας είχαμε ενημερώσει τότε.
Πηγή: farmakopoioi.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: