Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

4 εκατομύρια συνταγές κάθε μήνα στο e-syntagografisi.


Tο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του e-syntagografisi, παρουσίασαν την Παρασκευή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο πρόεδρος και ο Δ/νων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ.κ. Γ.Πάγκαλος και Χ. Χάλαρης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον Υπουργό, 4.000.000 είναι ο μέσος μηνιαίος όγκος συνταγών που εκτελέστηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2012 συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τονίστηκε το γεγονός πως το μέσο κόστος ανά συνταγή παρουσίασε σημαντική μείωση το Δεκέμβριο κατά 20% περίπου σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 αγγίζοντας τα 36 περίπου ευρώ, γεγονός βέβαια που συνδυάζεται και με τη μείωση της τιμής του φαρμάκου και την εισαγωγή της δραστικής ουσίας. Το 50% του αριθμού των συνταγών εκδίδεται από ιατρούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς ενώ η μεγαλύτερη δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία ανά ασφαλισμένο προέρχεται από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και αγγίζει τα 235 ευρώ συνολικά για το 2ο εξάμηνο του 2012, ακολουθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου ο κάθε ασθενής κόστισε 166 ευρώ. Επίσης, 10-11 συνταγές εκτελέστηκαν κατά μέσο όρο σε ένα εξάμηνο για κάθε ασφαλισμένο.
Με βάση το σύστημα εβδομαδιαίας παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , η πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας θα έχει τη δυνατότητα άντλησης στοιχείων σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με τον όγκο της συνταγογράφησης, το πλήθος των ασφαλισμένων, το ύψος της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την εβδομαδιαία δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων.
Νίνα Κομνηνού, YGEIA360

Δεν υπάρχουν σχόλια: