Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ένεση ρευστότητας για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
("Κούρεμα" στον κλάδο υγείας 2-15%)


Ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, θα επιδιώξει να εξοφλήσει μέχρι το τέλος του 2013 η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κινηθεί «ζεστό» χρήμα στην «παγωμένη» ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, μόνο αυτόν τον μήνα αναμένεται να αποπληρωθούν χρέη που φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές προς ιδιώτες στον κλάδο της Υγείας θα συνοδευτούν από «κούρεμα», το οποίο θα κυμανθεί από 2 έως 15%. Ήδη, το Δημόσιο έχει εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ενός δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα 553 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων, χρήματα που θα είναι διαθέσιμα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εξοφληθεί συνολικά 3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί προοδευτικά σε 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου και 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να «κλείσει» προσωρινά στα 6,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, αυτή η ένεση ρευστότητας δεν αρκεί για τη συνολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες, τα οποία αγγίζουν τα 9,2 δισ. ευρώ.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας, ZOUGLA

Δεν υπάρχουν σχόλια: