Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Μπαίνουν οι βιταμίνες στα σούπερ μάρκετ.

Ανοίγει τελικά ο δρόμος για την πώληση σε πρώτη φάση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι. Αν και η τρόικα επιθυμούσε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, φαίνεται ότι στο τέλος επήλθε συμβιβασμός με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία ήταν μέχρι πρότινος αντίθετη στην πώληση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων από τα καταστήματα λιανικής.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η απελευθέρωση θα ισχύσει αρχικά μόνο για τις βιταμίνες και τα διάφορα συμπληρώματα, ενώ στο μέλλον πιθανώς να ακολουθήσει και η πώληση παυσίπονων, αναλγητικών, σιροπιών και άλλων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Να σημειώσουμε πως η τρόικα είχε εξαρχής τεθεί υπέρ της διάθεσης φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ και επανερχόταν στο θέμα σε κάθε συνάντηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο, αναμένοντας παράλληλα πτώση στην τιμή τους. Αντιθέτως το υπουργείο ανέβαλε διαρκώς τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με το επιχείρημα πως αν τα καταστήματα λιανικής αποκτήσουν μερίδιο και από τα φάρμακα, τότε τα φαρμακεία θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται αισθητά.
Λίγο όμως πριν την κρίσιμη αξιολόγηση του Ιουνίου από την τρόικα και την απαίτηση για την εκπλήρωση των προαπαιτού¬μενων, οι αναβολές φαίνεται ότι τελείωσαν. Πάντως οι φαρμακοποιοί ήδη προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, διαμηνύοντας πως αν ανοίξει η αγορά των φαρμάκων, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, όπως ακριβώς έπραξαν και με το βρεφικό γάλα.
Το μέτωπο που πρόκειται να ανοίξει με τους φαρμακοποιούς θα είναι διπλό. Όπως λένε οι πληροφορίες δρομολογείται και η αναπροσαρμογή του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πιθανότατα στο 15%, αντί για κλιμακωτό που είναι σήμερα με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποιούν τα φαρμακεία σε μηνιαία βάση.
Βίκυ Κουρλιμπίνη, capital.gr
vicky.kourlibini@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: